02 de febrer, 2009

Reunió amb Vicenç Tur, batle de Maó

El dia 15 de desembre, el batle de Maó, Vicenç Tur, i la regidora d’Educació, Maria Josep Morell, van rebre una representació de Centre Viu.

L’objecte de la reunió era presentar-nos al nou batle per d’exposar-li els nostres arguments en contra del trasllat de Sa Graduada i demanar-los que es repensin la decisió d’endur-nos a una nova escola fora del centre.

Mobilitat

Centre Viu plantejà les dificultats que suposarà per a les famílies l’allunyament de l’escola del nostre barri: recorreguts que actualment es fan ràpida i còmodament a peu, s’acabaran fent en cotxo amb el conseqüent augment de vehicles i pol·lució. Com a resposta, l’Ajuntament insisteix que la Via Ronda no està tan enfora i que actualment ja queda en el centre de Maó.

Model de ciutat. Revitalització del centre /casc antic

Pel que fa a la qüestió que el centre de la ciutat resti sense escola de primària, l’Ajuntament apuntà que l’Escola d’Adults també és un centre d’ensenyament. Si bé amb açò hi estam tots d’acord, no es pot negar que es tracta d’un equipament de ciutat, el qual pot situar-se en qualsevol punt de Maó, al contrari que una escola de fillets, que és un equipament de barri.

Referent a la revitalització del centre / casc antic de Maó, el batle va destacar la quantitat d’equipaments que hi ha al centre, com ara el Pavelló Sínia Costabella, els estadis de futbol, el futur Conservatori, Can Oliver, el Claustre del Carme, etc. És per aquest motiu que creiem que Sa Graduada és la gran discriminada.

Infraestructures educatives

A la pregunta de si l’Ajuntament destinaria doblers del fons estatal d’inversions locals en obres de manteniment de les escoles, el batle va reiterar la seva postura sobre la negativa a invertir en competències que no són municipals. Efectivament, mantenir en bon estat les escoles és competència de la Conselleria d’Educació, encara que altres municipis igualment ho faran.

Ningú nega que durant les darreres dècades hi ha hagut una manca important d’inversions en educació, però resulta sorprenent que els representants de l’Ajuntament assegurin que tant ells com la Conselleria d’Educació estan realitzant grans esforços i fan molta via per posar-se al dia. I deim sorprenent perquè les obres de la segona línia del C.P. Mateu Fontirroig ja duen més de mig any de retard, i l’Ajuntament encara no ha cedit a la Conselleria els terrenys per construir l’escola de Via Ronda-Camí den Guixó, anunciada fa més de 4 anys.

El més al·lucinant de tanta lentitud, és que ens vulguin fer creure que una hipotètica escola a la zona de Dalt Sant Joan, pot estar enllestida en un termini relativament curt perquè l’Ajuntament ja està comprant els terrenys, segons paraules del batle. Tot açò, amb el nou Pla General pendent d’aprovació, que és el que li atorgarà la qualificació d’”equipament educatiu” als esmentats terrenys (actualment són rústics i no són municipals).

Resumint

L’Ajuntament es manté inamovible en la seva postura. De totes formes, a la pregunta si ens enviarien a l’escola de la Via Ronda-Camí den Guixó tan bon punt aquesta estès feta, se’ns va respondre amb una evasiva.

Davant d’aquesta perspectiva, demanam més que mai la inclusió de la reforma de Sa Graduada en el pròxim pla d’infraestructures de la Conselleria d’Educació.

Seguirem lluitant per l’escola del nostre barri, per continuar anant a peu a Sa Graduada.

01 de febrer, 2009

Pla d'Infrastructures 2010-11: Prioritat a la reforma de Sa Graduada i necessitat de reubicar la segona nova escola

La Conselleria d’Educació del Govern Balear està redactant el Pla d’Infrastructures 2010-11, on es recullen els projectes d’inversió en els centres educatius que la Conselleria pensa que són prioritaris i es compromet a dotar econòmicament en els pressupostos dels anys indicats.

Respecte a Maó, les intencions que ens ha fet arribar la Conselleria passen per construir un segon centre escolar nou (a més del ja projectat de la Via Ronda). Per converses amb el batle de Maó i el director general de Planificació i Centres sabem que la ubicació proposada per l’Ajuntament per aquesta nova escola són uns terrenys actualment rústics situats arran de la carretera general, en la zona de Dalt Gibraltar-Dalt Sant Joan i que estan qualificats en la modificació del PGOU en tràmit com equipament escolar.

A Centre Viu esteim d’acord en la construcció de noves escoles per combatre la massificació escolar que afecta de forma greu a totes les escoles de Maó. Tanmateix, per diversos motius, com no desarticular el teixit social del centre de la ciutat, i en coherència amb l’aposta per una nova mobilitat sostenible que s’està fent arreu del món, esteim en contra de què la construcció d’aquest centre sigui un argument per tancar Sa Graduada com a Escola Primària.

D’altra banda, és notori que Sa Graduada té uns problemes gravíssims per manca d’inversió en els darrers 20 anys, perquè han estat àmpliament debatuts en els Consells Escolars dels darrers anys i inclosos en les memòries anuals del centre. Malgrat això, la Conselleria no té intenció de posar la reforma de Sa Graduada en el nou Pla d’Infrastructures.

Per aquest motiu, Centre Viu-Ampa Sa Graduada ha presentat una instància davant la Conselleria d’Educació i l’Ajuntament on reclamam que el proper pla d’infrastructures inclogui la reforma de Sa Graduada, especialment tenint en compte que tothom reconeix que el centre sempre seguirà essent un equipament escolar i el llarg lapse de temps que, en qualsevol dels casos (i la nostra reivindicació és que ho sigui de forma indefinida), seguirà albergant alumnes d’educació infantil i primària.

També hem explicat que trobam que la ubicació escollida pel nou centre, a peu de la carretera amb més trànsit de Menorca no és idònia, i hem demanat a l’Ajuntament que cerqui una alternativa. Per noltros la primera opció hauria de ser situar-la en terrenys situats al centre de Maó, com per exemple els quarters de s’Esplanada. En qualsevol dels casos, el nou centre escolar no s’hauria de situar a la carretera general o, com a mínim, el seu accés s’hauria de desplaçar al carrer de Fornells, per tal de facilitar la mobilitat dels alumnes i els seus pares.